За поредна година учениците от петите класове участваха в състезание за купата „Зелена планета“, което се проведе по повод 5 юни – Световен ден за опазване на околната среда, и е заключителният етап от работата им по училищни проекти, свързани с опазване на природата.

Проектните дейности се осъществяват под ръководството на учителите по човекът и природата г-жа Мариана Димитрова и г-жа Татяна Димитрова и са част от обучението по природни науки.

Tази година темата по която работиха е: „Зелена енергия за зелено бъдеще“. Всеки от екипите във всеки клас изготви и представи пред класа си презентация и писмена разработка за различните видове енергия – слънчева, вятърна, енергия от приливите и отливите, енергия от биомаса, водородно и ядрено гориво и др. В първата част на състезанието отборът на всеки клас представи презентация пред жури в съства – г-н Янислав Данчовски-един от младите учени в БАН и в СУ „Св.Кл.Охридски“ и преподавател по химия в нашето училище, Рени Паскалева – изявен състезател по информатика и математика и Мария Чолакова , която е с подчертан интерес към природните науки и е председател на ученическия съвет.

Учениците впечатлиха журито и гостите – ученици и учители от партниращи училища по Национална програма „Иновации в действие“, със задълбочените си проучвания по темата, с компетентните отговори на поставените въпроси и с отличните си презентационни умения.

Във втората част на състезанието всички ученици решаваха математически задачи, свързани с природните науки.

Победители в днешното състезание и носители на купата „Зелена планета“ за 2024 г. са 5.А клас. Поздравления! Поздравления и за всички петокласници, защото всички са победители, когато дават своя принос, за да бъде нашата планета чиста и зелена!