Двама ученици от ПЧМГ взеха участие в Пети национален младежки форум “Арнаудови срещи” в гр. Русе, състоял се на 22 юни 2024 г. Ана Мария Гюрова от 9.клас и Георги Бакърджиев от 11.клас представиха своите разработки по литература и по история (проблеми на гражданското общество).

Литературният доклад на Ана Мария “Делото на жените в българската литература през 30-те и 40-те години на ХХ век: Клуб на българските писателки и важността му за формирането на образа на жената днес” (с консултант учителката й по литература Камелия Цанова, която придружаваше учениците на събитието) привлече вниманието към интересен и неизучаван в училище проблем: мястото на жената в българския литературен канон.

Ана Мария демонстрира интерес и информираност по избраната от нея тема, с което спечели специално отличие в категорията си.

Не по-малко впечатляваща бе и презентацията на единадесетокласника Георги Бакърджиев ” Преходът към демокрация и”мутренските времена”. Той демонстрира отлично познаване на историята на прехода, както и на политическите и социално-икономически условия на периода, като изрази и своя позиция по темата, с което си завоюва грамота от журито.

И двамата ни ученици участваха активно в последвалата дискусия по тема “Науката, човекът и изкуственият интелект – а сега накъде?”, като отново проявиха ангажираност с проблема и изразиха аргументирани и информирани мнения.

Във форума взеха участие над сто ученици от десет български града.

Отличените участници бяха наградени от председателя на журито д-р Капка Иванова, директора на библиотеката Теодора Евтимова и Росица Гойчева – експерт по Български език и литература в Регионалното управление по образованието – Русе. Сред гостите на форума бе и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Пети национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2024 се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе. Научен ръководител на форума е д-р Капка Иванова.

След наситеното с дейности събитие учениците и техните придружители посетиха къщата музей на сем. Обретенови, известна като къщата на баба Тонка.