Първа частна математическа гимназия е едно от първите училища в България, които работят по Международна награда на херцога на Единбург – България от самото й основаване у нас преди точно десет години.

За това време десетки ученици са се включили в този вдъхновяващ проект за личностно развитие.

Онова, което отличава Първа частна математическа гимназия от останалите училища, е забележителната приемственост – наши ученици завършват трите нива на Наградата, както накратко наричаме програмата, и после се връщат като лидери или супервайзори на по-малките си съученици.

Вчера и днес се провежда приключенско пътуване – финален етап за приключване на ниво “Бронз”, като това ниво се направлява от втора поколение лидери и супервайзори на ПЧМГ.

Дванадесетокласничката Албена Димитрова, която стана най-младият лидер в България, е лидерът на тази група, състояща се от осмокласници от нашето училище.

Супервайзори на приключенско пътуване са нашите обучени ученици от 12. клас Рая Раденкова, Пламена Павлова и Александър Цицелков.

Албена, Рая и Пламена са носители на трите нива в Наградата със забележителни постижения, включващи личностни умения, спорт, доброволчество и проекти в полза на общността.

Днес и вчера участниците на ниво “Бронз” имат възможност да се впуснат в незабравимо приключение на Витоша, което включва ориентиране по карта и компас, изследователска цел и готвене след природата.

Планината е притегателно място дори да неопитните в преходите ученици, защото им дава възможност да открият свои нови вдъхновения.

Много от тях за първи път предприемат такова пътешествие, но сме сигурни, че веднъж стартирали, те ще продължат и в следващите нива!