Ученици на Първа частна математическа гимназия посетиха фестивала Hello, Space I Bulgaria Calling 4.0, 2024г, състоял се на 25 юни в София Тех Парк.

Събитието е организирано със съдействието на Атлантическия клуб, фондация “Америка за България”, с подкрепата на посолството на САЩ и Министерство на образованието.

Програмата даде възможност на учениците да се включат в разнообразни дейности, свързани с космоса. Най-интересни обаче бяха лекциите презентации на съвременни учени както български, така и световни имена като д-р Светослав Александров, проф. Андрю Куотс, доц. д-р Владимир Божилов, проф. Франц Ренц, както и рекордьорите на Гинес Максим и Стефан Иванови и капитан Николай Караджов.

Безспорната звезда на програмата беше астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия, който разказа за своите вълнуващи приключения в космоса и отговори на въпроси, отправени към него от децата.

Стана ясно и че скоро ще можем да се похвалим с още един български астронавт в космоса – новина, посрещната с аплодисменти.

Всички срещи и дейности във форума бяха изключително вълнуващи и интересни за учениците.

Сред специалните гости на събитието бяха посланикът на САЩ в България негово превъзходителство Кенет Мертен, министърът на образованието проф. Галин Цоков, акад. Николай Денков.