Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка.


Трудно е да направиш първата крачка сам, затова ние ти подаваме ръка.

През 2004 година „Първа Софийска математическа гимназия" ООД получи лиценз от Министъра на образованието за разкриването на Първа частна математическа гимназия като профилирана гимназия с профил „Природоматематически". Училището стартира с една паралелка със седем ученици, като през следващите години броят на учениците нарасна прогресивно и към днешна дата те са общо 263, разпределени в 13 паралелки, както следва - по 3 паралеки в 5, 6 и 7 клас и по една паралелка в 8, 10, 11 и 12 клас.

Понастоящем училището упражнява дейността си на адрес бул. „М.Д.Скобелев" № 58. Дългосрочната стратегия на училището предвижда запазването на броя на паралелки в среден курс от V до VІІ клас, какъвто е към момента и развитие на профилираното обучение в горен курс VІІІ – ХІІ клас. През тази учебна година училището има три профила в горен курс: "Природоматематически с английски език", "Природоматематически немски език" и "Стопански мениджмънт". Към днешна дата вече имаме издадена заповед на Министъра на образованието за разкриване на новия профил „Природоматематически" /с разширено изучаване на немски език/ от следващата учебна година.
От 2011 година училището отвори врати за начален курс, който беше обособен в отделна институция ЧНУ „Питагор".
В последните години Първа частна математическа гимназия се налага като водещо и търсено училище, което проличава от постигнатите резултати на Националното външно оценяване и Държавните зрелостни изпити.
През 2012, 2013 и 2014 г. на Националното външно оценяване след 7 клас Първа частна математическа гимназия се нарежда на трето място по постижения и резултат сред всички софийски училища. На Националното външно оценяване по чужд език след 8 клас през 2013 г., учениците от ПЧМГ регистрират най-високите постижения за град София и се нареждат на първо място в рейтинговата скала. Високи са и постиженията на държавните зрелостни изпити, но поради все още малкия брой на ученици в горния курс на обучение резултатите на гимназията не са публикувани в оповестената публично скала за рейтинг на училищата от резултатите от ДЗИ.
Училището започна да заема твърди позиции при участие във всички национални математически състезания и международни конкурси и неговите възпитаници могат да се похвалят със спечелените призови места.
Природоматематическия профил на училището обуславя и неговото участие в множество инициативи на Министерството на образованието, свързани с екологията и природната среда.
От 2006 до 2010г. участие в международен образователен проект Yang Energy, по-късно наречен Play Energy, организиран от италианската компания „Енел" – 2 втори места, 1 трето, 42 ученика отличени с грамота за отлично представяне и през тези години има 13 проекта класирани в топ 10 за България.
От 2010 до 2012г. – участие в международен проект "Energy, Education, Governance Schools" към програма „Интелигентна енергия" на Европейския съюз.
2011г. – Проект SPARE на Екологично сдружение „За Земята" – второ място за ученици и трето място за разработка на добри практики в училище.
2011г. – Второ място в международния образователен проект "Въглеродни детективи Европа" по програма "Интелигентна енергия-Европа" на Европейския съюз.
2011г. – Международен детски екологичен форум, организиран от фондация „Устойчиво развитие за България" и Руския културно-информационен център, „Зелена планета" – Златен медал.
От 2011 до 2013г. Проект „Енергията е живот" - към секторна програма „Коменски" на ЦРЧР.
От 2012г, 2013г и продължава работата, съвместно със СУ „СВ.Кл.Охридски", по проект weSpot – Европейски проект за обучение по природни науки.
Училището е лицензирано като независим оператор на Международната награда на Херцога на Единбург.
Смятаме, че за своята кратка десетгодишна история Първа частна математическа гимназия се наложи като водещо училище сред столичните частни училища и има възможности за още по-голямо развитие и нарастване на престижа и авторитета му.

Директор на ПЧМГ
инж. М. Влъчкова

{boncko msg="Всяко дълго пътуване... " music="./images/promises.mp3" }/fpmg/vsyako-dalgo-patuvane/{/boncko}

Лого - Международна награда на херцога на Единбург. One World Foundation LogoЕразъм+ Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт 2014-2020 г.Cambridge English Language Assessment preparation centre.

Лого - ESET ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.
02/ 971 33 00;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.