Новини

В отговор на обвиненията на г-н Антони Стоянов, директор на СМГ

Повод за този коментар е изказването на г-н Антони Стоянов, директор на Софийската математическа гимназия, направено в сутрешните предавания на Нова ТВ и bTV на 10. юли, понеделник.

В него нашето училище и името на уважаван наш преподавател бяха споменати във връзка със скандал относно допуснати от самия г-н Стоянов неуредици, нямащи нищо общо с ПЧМГ. Тъй като подобни завоалирани изказвания лесно биват изопачавани в публичното пространство, държим да изясним следното:

  1. Първа частна математическа гимназия съществува от 13 години и вече е успяла да се наложи като сериозно училище, което се отнася отговорно към поетите ангажименти и следи те да бъдат изпълнявани по най-професионален начин. Отличната организация както на математически състезания, така и на пробни изпити, привлича към нас и външни ученици, които имат право да изберат къде да се явяват на гореспоменатите дейности.
  2. Частните училища в България продължават да бъдат дискриминирани въпреки резултатите, които техните възпитаници постигат. Ако погледнем класирането на НВО и ДЗИ само за последните години, ще установим, че все повече от най-добре представилите се училища са частни. НВО и ДЗИ са изпити на МОН, които достатъчно ясно показват нивото на учениците и не могат да бъдат манипулирани.
    Що се отнася до състезанието „Европейско кенгуру“ 2016/2017 г., обвиненията на г-н Стоянов, че наши ученици са класирани с по-нисък резултат в ущърб на ученици от СМГ, са напълно лишени от елементарна логика. Състезанието, проведено в ПЧМГ, е анонимно, машинно проверено и данните на учениците стават известни след самото класиране.  Нашите ученици, явили се на това състезание, са общо двадесет и един, от които 11 от ЧНУ „Питагор“ и 10 от ПЧМГ, а резултатите на учениците от ПЧМГ са между 86 и 100 точки. При това положение не може да става и дума за класирани с по-нисък резултат.
  3. ПЧМГ няма за цел да измества други училища (независимо дали са частни, или държавни), защото има свои собствени принципи и методи на работа, от които се ръководи. Ние предлагаме алтернатива на ширещата се в момента апатия по отношение на българското образование и това привлича кандидати към нас.

Сигурни сме, че усърдната работа и постигнатите резултати, признателните ученици и родители и мотивацията на преподавателите, които работят при нас, говорят достатъчно ясно за същността на ПЧМГ. Тези факти не могат да бъдат заличени с ехидни подмятания и недостойни коментари, от които ние винаги сме се стараели да се въздържаме, защото все пак вярваме, че училището възпитава и морални ценности у своите ученици.

11.07.2017 г.                                                                                 Ръководството и екипът на
гр. София                                                                    Първа частна математическа гимназия

Лого - Международна награда на херцога на Единбург. One World Foundation LogoЕразъм+ Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт 2014-2020 г.Cambridge English Language Assessment preparation centre.

Лого - ESET ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.
02/ 971 33 00;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.