“Зелено междучасие”

На  21. 04. 2015 г. в Първа частна математическа гимназия  се проведе състезанието “Зелено междучасие” под ръководството на изявения организатор  г-жа Татяна Димитрова. Събитието играеше роля на заключителен етап  от  проекта на шестокласниците “Хранене с баланс - здраве в аванс“. 

Изключително ангажирана с въпросите касаещи околната среда, след проекта, представен от петокласниците в началото на учебната година, госпожа Димитрова успя да реализира проект и за учениците от шести клас. Финалното състезание за тях се състоеше от две части: представянето на проектите и щафета. Щастливи сме да съобщим, че и ние, учениците от десети клас, имахме възможността, макар и косвено, да участваме в състезанието като доброволци. Предложението към нас да се включим в мероприятието ни изненада, но нямаше как да останем встрани от  това вълнуващо преживяване, което искаме да споделим с вас.

Нашето приключение започна около час и половина преди състезанието (което отърва Виолета от изпитване по биология) със задачата за създаване на класна стая с приветлив вид (да, това словосъчетание не е оксиморон, независимо как звучи). Нашата мисия  в тази задача включваше окачване на рисунки по стените и пренареждане на интериора. Истински се забавлявахме, когато се налагаше да започваме от начало, понеже до задоволителен резултат се стига трудно (и  Менделеевата таблица не е измислена за един ден, все пак), а нашите организатори бяха взискателни и осторожни (за да се учим от тях на търпение). В крайна сметка достигнахме печелившата комбинация: кабинетът стана готов, а ние можеше да пропуснем фитнеса този ден след пренесените столове. Нашата серия от 10 повторения обаче не беше достатъчна за отбора по бързо реагиране (който може да функционира по много начини и да обединява теории на Питагор и Айнщайн с бодибилдинг и хамалски услуги): Сашо, Данис, Иван, Любо и Митко изнесоха ненужните и не особено леки чинове и внесоха, освен положително настроение за събитието, и по-модерната мека мебел. 

След новия облик на стаята дойдоха гости от 8 различни държави, преподаватели от СУ “Климент Охридски”, Националният ученически екопарламент и членове на неправителствената организация  ЕС “За Земята” и на бизнеса “Lunchbox”, които присъстваха на цялото състезание.  След  блестящото защитаване на проектите на шестите класове, от които се отличи 6„в“ , дойде ред на втората фаза на състезанието. 

По време на защитата на проектите ние продължихме да влагаме скромен принос към събитието като излязохме на чист въздух, за да постиламе покривки и да подреждаме различни кексчета и ядки (които между другото не достигаха, но ние успяхме да отреагираме и на това застрашително обстоятелство като проявихме далновидност и отидохме да закупим още,). След като бяхме готови с организацията учителите, гостите и състезателите излязоха на двора и щафетата започна. Като доброволци задачата на някои от нас  беше да даваме напътствия на учениците какви кексчета и колко ядки да слагат в кутиите си, а другите  трябваше да следят щафетата да протече по най-гладкия възможен начин. Победители отново станаха 6„в”клас, които спечелиха специалната награда на нашия директор инж. Влъчкова – еднодневна екскурзия.  

Както за учениците, учителите и гостите, така и за нас това беше едно незабравимо преживяване, изпълнено с много смях и приятни емоции.

 

Лого - Международна награда на херцога на Единбург. One World Foundation LogoЕразъм+ Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт 2014-2020 г.Cambridge English Language Assessment preparation centre.

Лого - ESET ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.
02/ 971 33 00;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.