Колко големи са мечтите ни?

                Знаете ли какво е мечта? Това не е просто едно безкрайно мислене за най-доброто, което никога не трябва да спира. Мечтата за всеки един човек трябва да значи цел, защото целите се изпълняват, а изпълнявайки нашите желания ние ставаме по-щастливи. Всеки човек е създаден, така че да мечтае, защото само мечтите и изпълняването им издигат хората в обществото и живота, в буквален и преносен смисъл.

                Мечтите винаги са били част от живота на хората. Обичаме да четем истории за мечтатели и техните сентенции по темата, защото те ни вдъхновяват. В детството въображението е живо и пулсиращо,  готови сме да повярваме във всичко и да мечтаем за невъзможното, а с възрастта, като че ли мечтите избледняват, а не би трябвало да  е така. Ние, малки или големи, без значение от къде сме и на какъв език говорим, всички сме създадени да мечтаем.

                Всичко започва с мечтите, те първо служат, за да си представим бъдещето, а след това да го създадем. Най-могъщият инструмент, с който можеш да промениш своя живот и на тези около теб , е силата на мечтата. Ако се изгуби силата на мечтата, то целта, която е поставена няма как да бъде достигната. Има два типа мечти, хората ги определят като „достижими“ и „недостижими“, не мисля че е така. По-скоро има хора, които дръзват да преследват мечтата си до край и такива, за които тя остава просто поредната далечна мечта. Може би всичко тръгва от страха, който пречи да се поеме риск, крачка напред водеща до реализиране. Постигането става стъпка по стъпка, може би най-трудна е първата крачка. Тя изисква най-много смелост, пълна е с доста съмнения  и несигурност, но също така си струва най-много. Но мечтата няма да ни бъде поднесена на сребърен поднос, тя има цена. Трябва да си готов за възможността да загубиш нещо, за да я постигнеш и всъщност да спечелиш много повече от предното. Този риск си заслужава!

                Ограниченията, които ни поставя светът или дори самите ние, ето това смалява мечтите ни. Мечтите ни са толкова големи, колкото е голяма смелостта и вярата ни, че ще успеем. Понякога сме на едно малко разстояние от победата. Можем да изберем как да гледаме на това – „Не успях!“ или „Почти успях!“. Кое избираш за себе си? – това ще определи дали следващия път, ти който преди не успя сега, ще успееш или пак ще си свидетел на една летяща и мъртва мечта. Тези, които са победители , са доказателство, че животът ни може да бъде повлиян много повече от мечтите ни, отколкото това, което другите мислят за нас. Защото когато победиш, ти вече знаеш - че си способен, знаеш кой си и нищо не би могло да промени това. Тогава разбираш, че си създаден със способността да превърнеш всичките си мечтите в реалност.

Антония Влъчкова, Веселина Ждракова 11 кл.

Лого - Международна награда на херцога на Единбург. One World Foundation LogoЕразъм+ Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт 2014-2020 г.Cambridge English Language Assessment preparation centre.

Лого - ESET ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.
02/ 971 33 00;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.