АЕЦ = енергия = чиста природа = живот……

АЕЦ = енергия = чиста природа = живот……

В нашето училище – ПЧМГ, вече няколко години правим проект по теми, отнасящи се до

опазване на околната среда и здравословния начин на живот. Когато проучвахме „Моята

класна стая – енергоефективна?!“, ние наред с изчисленията (нали сме математици) за

инвестициите, които трябва да се направят, проучвахме каква дограма, изолация, осветление,

отопление са най- подходящи за класните ни стаи, за да пестим енергия. Но…. изключително

важни са и въпросите:

Можем ли днес без енергия? – категорични сме НЕ, представяте ли си ние

тийнейджърите без компютър, телевизор ……

А трябва ли да я пестим? – и тук сме единодушни ДА, защото искаме да живеем в

На въпроса за предимствата и недостатъците на източниците на енергия, имахме

спорове. Слънчева, водна – безспорно „чиста“ енергия, но….скъпа и зависи от природата. ТЕЦ –

„евтина“, но с цената на въглеродни емисии, киселинни дъждове.

А атомната енергия – безспорно евтина, но….безопасна???... решихме да проверим на

Потеглихме към АЕЦ „Козлодуй“ - дълго и изморително пътуване, но живописната

гледка поддържаше приповдигнатото ни настроение. Първото ни впечатление – изключителни

мерки за сигурност…… разбираемо е, …не се сърдим. Посрещат ни усмихнати, любезни млади

хора от информационния център и ни разказват за историята на централата и правилата за

безопасност. А след това специалисти от централата ни показват машинната зала на 5 блок,

обясняват ни принципа на действие на този водо – воден енергиен реактор, както и

разпределението на получената енергия в енергийната система на страната ни. А ние питаме,

за всичко – има ли опасност от авария, какви мерки се предприемат ако…..хипотетични

ситуации (проявяваме изключително въображение, даже малко в сферата на фантастиката), на

които специалистите ни отговарят компетентно, спокойно и дори с удоволствие.

Следващата ни спирка е лабораторията към централата, където се извършват анализи

на вода, почва, въздух, мляко, фуражи и т.н. Там нашите любезни домакини ни разказаха

подробно как и колко често се вземат пробите от 3, 30, 100 километровата зона около

централата. Как се изследват, с какви уреди и методи, кои са допустимите норми, какво е

естествен радиационен фонд и …..ние пак задавахме нашите безкрайни въпроси, на които

неуморно, с усмивка и удоволствие ни отговаряха.

Е, убедихме се, освен евтина, тази енергия е „зелена“ - не замърсява околната среда и

не зависи от капризите на природата, но… разбира се при стриктното спазване на всички мерки

Впечатлени сме от гостоприемството и професионализма на домакините ни, от които

получихме много знания, хубави емоции, както и чудесни подаръци.

Ерик Велковси 8 клас

Елена Симеонова 10клас

“Зелено междучасие”

На  21. 04. 2015 г. в Първа частна математическа гимназия  се проведе състезанието “Зелено междучасие” под ръководството на изявения организатор  г-жа Татяна Димитрова. Събитието играеше роля на заключителен етап  от  проекта на шестокласниците “Хранене с баланс - здраве в аванс“. 

Прочети още...

Колко големи са мечтите ни?

                Знаете ли какво е мечта? Това не е просто едно безкрайно мислене за най-доброто, което никога не трябва да спира. Мечтата за всеки един човек трябва да значи цел, защото целите се изпълняват, а изпълнявайки нашите желания ние ставаме по-щастливи. Всеки човек е създаден, така че да мечтае, защото само мечтите и изпълняването им издигат хората в обществото и живота, в буквален и преносен смисъл.

                Мечтите винаги са били част от живота на хората. Обичаме да четем истории за мечтатели и техните сентенции по темата, защото те ни вдъхновяват. В детството въображението е живо и пулсиращо,  готови сме да повярваме във всичко и да мечтаем за невъзможното, а с възрастта, като че ли мечтите избледняват, а не би трябвало да  е така. Ние, малки или големи, без значение от къде сме и на какъв език говорим, всички сме създадени да мечтаем.

                Всичко започва с мечтите, те първо служат, за да си представим бъдещето, а след това да го създадем. Най-могъщият инструмент, с който можеш да промениш своя живот и на тези около теб , е силата на мечтата. Ако се изгуби силата на мечтата, то целта, която е поставена няма как да бъде достигната. Има два типа мечти, хората ги определят като „достижими“ и „недостижими“, не мисля че е така. По-скоро има хора, които дръзват да преследват мечтата си до край и такива, за които тя остава просто поредната далечна мечта. Може би всичко тръгва от страха, който пречи да се поеме риск, крачка напред водеща до реализиране. Постигането става стъпка по стъпка, може би най-трудна е първата крачка. Тя изисква най-много смелост, пълна е с доста съмнения  и несигурност, но също така си струва най-много. Но мечтата няма да ни бъде поднесена на сребърен поднос, тя има цена. Трябва да си готов за възможността да загубиш нещо, за да я постигнеш и всъщност да спечелиш много повече от предното. Този риск си заслужава!

                Ограниченията, които ни поставя светът или дори самите ние, ето това смалява мечтите ни. Мечтите ни са толкова големи, колкото е голяма смелостта и вярата ни, че ще успеем. Понякога сме на едно малко разстояние от победата. Можем да изберем как да гледаме на това – „Не успях!“ или „Почти успях!“. Кое избираш за себе си? – това ще определи дали следващия път, ти който преди не успя сега, ще успееш или пак ще си свидетел на една летяща и мъртва мечта. Тези, които са победители , са доказателство, че животът ни може да бъде повлиян много повече от мечтите ни, отколкото това, което другите мислят за нас. Защото когато победиш, ти вече знаеш - че си способен, знаеш кой си и нищо не би могло да промени това. Тогава разбираш, че си създаден със способността да превърнеш всичките си мечтите в реалност.

Антония Влъчкова, Веселина Ждракова 11 кл.

Колко дълга е една година и какво се промени?

Замисляйки се над въпроса „колко дълга е една година“, вечният отговор, изникващ в съзнанието е 365дни. Но не, нямаме в предвид това, защото не това е темата в този брой на вестника. Вече е 11-ят празник на нашето училище и е време да се замислим какво се случи от миналия празник до сега . Всъщност отговора на въпроса е „Една година е дълга толкова, колко ние кажем че е “. Какво имаме предвид ли? Ами всяка година, всеки един от нас си набелязва поне една цел, която иска да достигне по една или друга причина. Така че, докато не изпълним желанията си, годината не трябва да я пускаме да си отива. За неразбралите все още, нека обясним. Нека вашата година приключи тогава, когато срещу всички задачи, които сте си поставили има сложено тикче- изпълнено. 

Какво се промени за една година в нашето училище? Миналата година на 14 март имахме официално тържество по случай 10-годишния юбилей на ПЧМГ. Беше един незабравим момент в историята  на училището. Изявиха се много ученици и представиха своите постижения. Днес ние можем да заявим, че имаме още повече успехи и сме горди с това. За една година нашето училище спечели много награди, медали, купи и участва в различни състезания, проекти и мероприятия. През тази една година дойдоха много нови деца, учители и „екипът“ на ПЧМГ се разрасна. За ПЧМГ няма невъзможни неща и всяка една година се постига всичко желано. Сега, ние, учениците, имаме нови цели за изпълнение. 

Ние (авторките ) сме в 11 клас и бихме казали, че за една година се промениха изключително много неща. Миналата година по това време се вълнувахме от купони, излизания, нови срещи и запознанства. Естествено, пак имаше ежедневно натоварване в училище и който учи тук няма да се учуди от казаното. И все пак, не бяхме толкова концентрирани върху бъдещето си - изпити за взимане и портфолия за попълване. Знаехме и имахме някаква идея какво и къде ще учим, но не беше идеално избистрено в умовете ни. Е, поглеждайки сега назад, се сещаме какво правехме в свободното си време- приятели, време за нас, мислим, че се сещате за какво говорим. Но сега, с една дума- промени се това, че вече нямаме такова. На този етап от обучението ни, всеки търси университети, интересува се от изискванията и се стреми да ги изпълнява. Това е то, по-големи станахме за една година, по-отговорни, по-заети и с повече ангажименти. Но, няма как, живота си тече, и всеки трябва да намери време, за да може догодина да каже: “Аз изпълних своите мечти, годината за мен приключи, пускам я!“. 

Вглеждайки се обаче в един обикновен ден в нашето училище, за една година може да бъде забелязана голяма промяна. И не, не ви говорим за повечето персонал, учители и деца. Ще дадем един малък пример. Става дума за това, че в началото, стените на тази сграда бяха чисто бели, на места изцапани от нас, но тази година и с всяка следваща, те се обогатяват все повече от награди, купи, медали от извоювани от големи и малки. Произведения на изкуството, рисунки и различни плакати и проекти за различните поводи не спират да красят училището ни. 

Всичко се променя тук, не че става нещо кой знае колко различно, което никога не е било, а просто с всяка следваща година от ученическия ни живот става по-трудна от предишната. Но, разбира се, това никога не ни е пречело да се забавляваме, както навън с приятели, така и в училище със съученици. Щастливи см за промяната за тази бързо изтекла една година. Надяваме се да продължаваме да не можем да спрем да говорим за успехите си и за това колко много растем с всеки изминал ден. Усмивки и много учене, деца! 

Антония Влъчков, Веселина Ждракова, 11 кл.

 

Лого - Международна награда на херцога на Единбург. One World Foundation LogoЕразъм+ Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт 2014-2020 г.Cambridge English Language Assessment preparation centre.

Лого - ESET ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.
02/ 971 33 00;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.